Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Τοπικός Οίνος Γρεβενών.

Ο νομός Γρεβενών έχει γύρω στα 3000στρ. αμπελιών και από το 1990 (με τροποποίηση το 2000) ισχύει ο  Τοπικός Οίνος Γρεβενών. Παρόλα αυτά, δε θα λέγαμε ότι είναι γνωστός για το κρασί του.
Οι κυριότερες αμπελουργικές περιοχές είναι στα χωρία Κοσμάτι και Τρίκωμο του δήμου Θ. Ζιάκα ενώ ένας  μεγάλος αμπελώνας έχει δημιουργηθεί στο δήμο Βεντζίου από μεγάλη οινοποιητική εταιρεία της βόρειας Ελλάδας.
Τα υψόμετρα των αμπελιών κυμαίνονται από 600 έως 820μ, το κλίμα είναι ηπειρωτικό με βαρείς χειμώνες και καλοκαίρια με ζεστές ημέρες και δροσερές νύχτες, κάτι που, κατά μια θεωρία, ωφελεί τις ερυθρές κυρίως ποικιλίες.
Ο σχετικά όψιμος τρύγος ξεκινά στις αρχές Σεπτέμβρη και ανάλογα με την ποικιλία φτάνει έως και τα μέσα Οκτώβρη.


Ο μοναδικός παραγωγός που εμφιαλώνει (τουλάχιστον επισήμως) κρασιά είναι το Κτήμα Ζέρβα στο χωριό Σύδενδρο του δήμου Γρεβενών. Ο Παναγιώτης Ζέρβας συνεχίζει την ασχολία του πατέρα του και στα αρχικά 10στρ στο Σύδενδρο προσέθεσε προ 3ετίας άλλα 40 μεταξύ των Γρεβενών και του χωριού του.
Η παραγωγή του είναι ακόμα μικρή, γι’ αυτό  θα βρείτε τα 3 κρασιά του -όλα Τοπικοί Οίνοι Γρεβενών- μόνο σε επιλεγμένα σημεία του νομού. Το «Κτήμα Ζέρβα – Λευκός» είναι σαρντονέ με πολύ λίγο μοσχοστάφυλο και προτείνεται ως συνοδευτικό των μανιταριών.
Το «Κτήμα Ζέρβα – Ερυθρός» είναι το, κλασικό πλέον, χαρμάνι ξινόμαυρο με μερλό και ωριμάζει 5 – 6 μήνες σε βαρέλια.
Ο πολυποικιακός ερυθρός «Γρεβενίτης» από ξινόμαυρο, μοσχόμαυρο και μερικές ακόμα τοπικές ερυθρές ποικιλίες ωριμάζει 12 μήνες σε βαρέλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου